• Vrijblijvende offerte
 • Advies aan huis
 • Volledig gepersonaliseerd

De Klassieke keuken stijl

De Klassieke interieurstijl is een tijdloze stijl die bekend staat om zijn elegante en verfijnde uitstraling. Het is een stijl die teruggrijpt op de Klassieke oudheid en Renaissance-periode en waarbij er veel aandacht wordt besteed aan symmetrie, harmonie en detail. De klassieke stijl wordt gekenmerkt door het gebruik van hoogwaardige materialen en meubels met een tijdloos design. Het is een stijl die luxe en comfort uitstraalt en die vaak geassocieerd wordt met paleizen en grote landhuizen.

Kenmerken Klassieke stijl

 • Symmetrie
 • Traditionele materialen
 • Vorstelijke meubels
 • Warme kleuren
 • Klassieke accessoires

De kenmerken van de Klassieke stijl

01 Symmetrie

Symmetrie wordt vaak toegepast in een Klassiek interieur om een gevoel van harmonie en balans te creëren. In een Klassieke inrichting zie je bijvoorbeeld vaak twee dezelfde fauteuils aan weerszijden van een salontafel of twee identieke kandelaars op een dressoir. Dit zorgt voor een gevoel van evenwicht en rust in de ruimte.

Het wordt ook vaak toegepast in de architectuur van klassieke gebouwen. Denk aan de gevel van een herenhuis, waarbij de ramen en deuren aan beide kanten van de gevel in een spiegelbeeldpatroon zijn geplaatst. Dit zorgt voor een gevoel van evenwicht en esthetische aantrekkelijkheid.

02 Traditionele materialen

In de Klassieke keuken worden traditionele materialen veelvuldig gebruikt. Hout, marmer en steen zijn enkele van de meest voorkomende materialen in deze stijl. Hout wordt vaak gebruikt voor lambrisering, vloeren en meubels. Het kan worden gesneden en gevormd om ingewikkelde details te creëren, zoals versieringen en panelen. Marmer wordt gebruikt voor vloeren, open haarden en werkbladen en voegt een gevoel van elegantie en luxe toe aan de ruimte. Steen, zoals graniet en kalksteen, wordt vaak gebruikt voor vloeren en werkbladen en geeft de ruimte een robuuste uitstraling.

Er worden ook andere traditionele stoffen veelvuldig gebruikt in een Klassiek interieur. Zware gordijnen van fluweel of zijde zijn populair omdat ze een gevoel van luxe en warmte toevoegen aan de ruimte. Daarnaast worden ook wollen tapijten vaak gebruikt om de vloeren te bedekken. Deze tapijten voegen een extra laag textuur en warmte toe aan de ruimte en zijn verkrijgbaar in verschillende patronen en kleuren zodat ze aansluiten bij de rest van het interieur.

Ten slotte worden ook decoratieve items van traditionele materialen gebruikt in de Klassieke interieurstijl. Denk aan kandelaars, spiegels en fotolijstjes van zilver of goud. Deze items voegen glans en elegantie toe aan de ruimte en kunnen op verschillende plekken worden geplaatst om de aandacht te trekken en de ruimte te verfraaien.

03 Vorstelijke meubels

Vorstelijke meubels geven een gevoel van elegantie en luxe. Klassieke meubels zijn vaak vervaardigd uit hoogwaardige materialen zoals hout, marmer en leer. Ze hebben vaak symmetrische vormen en zijn gedetailleerd versierd met ornamenten en gravures. Meubels zoals Chesterfield banken, klassieke fauteuils, en kroonluchters zijn typische voorbeelden van meubels die passen bij een Klassiek interieur.

In een Klassiek interieur zijn meubels vaak van een groot formaat en hebben ze een imposante uitstraling. Bijvoorbeeld een massief houten eettafel met prachtig houtsnijwerk en gedraaide poten. Daarnaast zijn er ook vaak zware stoffen gordijnen en luxe tapijten aanwezig in deze interieurstijl, die bijdragen aan de vorstelijke uitstraling.

Voorbeelden van Klassieke meubels zijn een antiek dressoir met gedraaide poten, een zware eikenhouten boekenkast met glazen deuren, en een fluwelen chaise longue. In een klassiek interieur zijn deze meubels vaak het middelpunt van de ruimte en worden ze gecombineerd met rijke stoffen zoals fluweel en zijde. Er wordt veel aandacht besteed aan de details van de meubels en er worden hoogwaardige materialen gebruikt, waardoor ze jarenlang mee kunnen gaan en een tijdloze uitstraling hebben.

04 Warme kleuren

De Klassieke interieurstijl is een stijl die al eeuwenlang wordt gewaardeerd. Een kenmerk van deze stijl zijn de warme kleuren die worden gebruikt zoals donkere rode, groene, bruine en blauwe tinten. Hierdoor krijgt de ruimte een warme en gezellige uitstraling. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van goud- of koperkleurige accenten, zoals in de vorm van kandelaars of spiegels. Dit geeft de ruimte een extra luxe gevoel.

Wat ook belangrijk is zijn het gebruik van verschillende stoffen en patronen. Denk hierbij aan rijke materialen zoals fluweel, zijde en velours, maar ook aan patronen zoals bloemen, strepen en ruiten. Deze materialen en patronen worden vaak gecombineerd om een weelderige en elegante uitstraling te creëren. De meubels zijn vaak van hout en hebben een elegante vormgeving. Vaak hebben deze meubels ook sierlijke details zoals krullen en ornamenten.

05 Klassieke accessoires

Elegante en tijdloze meubels en accessoires passen goed binnen de Klassieke keuken. Het is een stijl die geïnspireerd is op de Europese architectuur en decoratie van vroeger, zoals de Klassieke Griekse en Romeinse stijlen en de Renaissance. In deze stijl vind je veel accessoires en decoraties die het geheel een vorstelijk en luxe uitstraling geven.

Bij Klassieke accessoires moet je denken aan elegante kandelaars, vazen, spiegels en schilderijen met een klassieke uitstraling. Vaak zijn deze accessoires gemaakt van hoogwaardige materialen, zoals goud, zilver en brons. Ook worden er vaak stoffen gebruikt met een rijke uitstraling, zoals fluweel en zijde. Deze accessoires zijn bedoeld om de sfeer van luxe en klasse te creëren die zo kenmerkend is voor de Klassieke interieurstijl.

Meer inspiratie opdoen?

Meer inspiratie opdoen?

Benieuwd wat er allemaal mogelijk is en meer inspiratie opdoen? Vraag ons inspiratiemagazine aan boordevol trendy achterwanden!

 • 48 Pagina’s vol inspiratie

  48 Pagina’s vol inspiratie

 • Nieuwste trends

  Nieuwste trends

 • Geheel kosteloos

  Geheel kosteloos

Inspiratiemagazine aanvragen

Keukenglas X Klassieke keuken stijl

Een keuken achterwand is een belangrijk onderdeel van de keuken en kan een grote impact hebben op de uitstraling van de ruimte. In een Klassieke keuken interieur wordt vaak gekozen voor een elegante en luxueuze uitstraling. Een glazen keuken spatwand past perfect in dit plaatje. Het geeft de keuken een tijdloze uitstraling en zorgt voor een ruimtelijk effect. Daarnaast kan het glas op verschillende manieren bewerkt worden, bijvoorbeeld met een matte of glanzende afwerking. Je kunt kiezen voor 1 kleur die je doortrekt in de rest van het interieur om zo een geheel te vormen of een afbeelding zoals bijvoorbeeld een marmerprint wat zorgt voor een erg luxe en Klassieke uitstraling.

Een aluminium keuken spatplaat is ook een goede optie voor een Klassieke keuken. Aluminium heeft een tijdloze uitstraling en is daardoor erg geschikt voor een Klassiek interieur. Daarnaast is het materiaal sterk en duurzaam, wat past bij de kwaliteit die men in een Klassiek interieur verwacht. Een matte afwerking geeft een subtiele uitstraling en past goed bij een Klassiek interieur, terwijl een glanzende afwerking juist een meer luxe uitstraling geeft.

Kortom, zowel een glazen keuken achterwand als een aluminium keuken achterwand passen goed in een Klassiek interieur. Beide materialen hebben een tijdloze uitstraling en kunnen op verschillende manieren bewerkt worden om zo de gewenste sfeer te creëren. Een keuze tussen de twee materialen kan worden gemaakt op basis van persoonlijke voorkeur en stijl. Bekijk ook ons Pinterest account voor het op doen van extra inspiratie!